Det finns många viktiga aspekter att tänka på när det är dags för intervju. På intervjun är ditt CV oftast inte det viktigaste, för de har de redan sett. Det viktigaste på själva intervjun är oftast dig själv och din personlighet.
Vem är du som kollega?
Vem är du som person att jobba med? Är du den som jobbar på effektivt i tystnad eller är du den sociala som gärna håller i presentationer? Intervjun är en möjlighet att visa vem du är som person, men framför allt vem du är som kollega och anställd. Det förekommer ibland att man får göra pseudovetenskapliga personlighetstester så som DISC-analys. De flesta gånger ska man in i en arbetsgrupp som redan finns, och då är det viktigt att man funkar i det sociala sammanhanget. Alltså att man funkar ihop med de som redan är anställda. Vilket leder oss till nästa fråga.
Hur löser du problem och konflikter? Hur reagerar du på stress?
På vissa arbetsplatser kan de förkomma kontorspolitik eller beslutsprocesser som gör att de regelbundet uppstår konflikter som måste lösas. På dessa arbetsplatser är det extra viktigt att veta att ens potentiella anställda kan jobba med sånna frågor. Men även på arbetsplatser där de inte är konflikter eller oliktänkande regelbundet så är detta en vanlig fråga. På många ställen har den blivit så standard att de inte längre ses som konstigt att ta upp.
Samma gäller frågor om stress. I de flesta jobb kan de uppstå situationer och även ibland perioder av stress. Hur reagerar du på dessa? Har du verktyg för att klara av detta? 1177 har exempel på övningar för att minska stress, men du även nämna aktiviteter eller hobbies utanför jobbet som hjälper dig komma ifrån stress (t ex löpning eller att laga mat).
En viktig del att tänka på vid både frågor om stress och konflikter är hur stor del av intervjun tas av detta? Om arbetsgivaren lägger en mycket stor del eller vikt på dessa frågor på intervjun så brukar det vara för att det förekommer mycket av det på arbetsplatsen. Det kan vara bra att tänka på också i din beslutsprocess för vilket jobb du ska ta.
Vad gör dig unik?
”Nämn 5 orsaker till att vi ska anställa dig” och liknande frågor är vanliga på intervju. De kan vara bra att vara beredd på. Fundera därför på vad som du har som gör dig unik eller extra bra som anställd. Det kan vara att du har specialistkompetens, bred erfarenhet eller har bevis på att du lär dig snabbt. Det kan också vara en annorlunda utbildning eller erfarenheter som passar extra bra för det jobb du sökt. Det kan också vara en del av din personlighet, t ex att i en säljarroll så passar det extra bra att man är social. Du kanske sommarjobbat som bartender och därför har bevis på detta. Även om det inte är samma så visar det på att du har egenskapar som passar jobbet. Tänk utanför boxen!
Är du intresserad? Ställer du frågor?
Sist men inte minst, tänk på att inte bara sitta passiv och svara på frågor. Ibland kan det göra att man framstår som ointresserad. Ställ frågor om arbetsplatsen så visar du att du är aktiv och intresserad. T ex, hur är arbetskulturen? Vad satsar företaget på just nu? Vilka löneförmåner finns det? Fundera gärna ut några frågor innan intervjun så har du dem färskt i minnet.